Scoala soferi Brasov Handra Francisc

Pretul APEI – bataie de joc la adresa sacelenilor

De câțiva ani încoace, de când ne-am asociat în mod păgubos cu “marele operator regional”, prețul apei noastre tot crește, de parcă apa ar fi aur și nu o resursă a noastră, accesibilă tuturor. Asocierea Municipiului Săcele cu Compania Apa Brașov s-a dovedit a fi păguboasă pentru orașul nostru!

Săcele are în componența sa multe gospodării, iar cei care locuiesc la casă sunt nemulțumiți nu doar de prețul mare al apei, ci și de faptul că sunt nevoiți să achite și prețul apei deversate în canalizare, la același nivel cu cel care vine ca și consum.

Este bine știut că în lunile de vară gospodarii mai udă grădinile, iar apa nu ajunge în canalizare pentru a fi epurată.

Până la marea sociere, comunitatea făcuse eforturi mari și cheltuise sume mari din banii publici pentru a schimba rețeaua de țevi pe unele străzi importante din oraș. După ce ne-am făcut temele și am terminat investițiile, am fost invitați la “masa bogaților” și am semnat contractul de asociere. Propunerea suna bine, intram în asociere cu un operator regional care urma să atragă fonduri europene și să modernizeze cu acestea întreaga rețea de apă și canalizare etc… Ne-am asociat, dar ne-am asociat prost! Săcele este acum acționar în acest operator regional cu ridicola participare de 1% (unu la sută)!

Asocierea nu a adus nimic bun. Chiar și salariile angajaților preluați de Compania Apa au scăzut, dar oamenii au fost mulțumiți că nu au rămas șomeri. Canalizarea pluvială a rămas tot în grija administrației locale. Doar prețul apei a tot crescut, umflând salariile directorilor. În contractele lor de muncă se stipulează că au procente din fiecare factură încasată. Cu cât factura este mai mare, cu atât managerii bagă mai mulți bani în buzunare. Neajunsurile și nemulțumirile sunt multe. Ne numim municipiu, dar plătim mai mult ca în Capitală.

Capitolul acestei asocieri păguboase trebuie redeschis pentru că nu este corect ce li se întâmplă săcelenilor, adică oamenilor care plătesc facturi mult prea mari. Și redeschidem cu două întrebări la care administrația orașului, dar și cea a județului, ar trebui să ne răspundă:
1. Municipiul Brașov deține 42 % din Compania Apa. Consiliul Județean deține alte 42 de procente din afacere. Restul de 16% este împărțit egal la 16 localități captive, cu câte 1 procent fiecare. Printre ele, Săcele. De ce doar 1 la sută pentru Săcele? Ce calcule s-au făcut de s-a ajuns la ponderea aceasta?
2. Știm cu toții că apa este cumpărată de operatorul regional de la Compania Națională Apele Române la un preț extrem de mic, mai puțin de 1 leu pe metrul cub. Cum de ajunge la consumatorul final din Săcele de 7-8 ori mai scumpă?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *