Scoala soferi Brasov Handra Francisc

Sa ne luam orasul inapoi! PROGRAMUL MEU PENTRU SACELE (1)

Începând din acest număr al ziarului Împreună pentru Săcele vom spune săcelenilor cum vrem noi să administrăm orașul în perioada 2016 – 2020.

Propunerile noastre sunt asumate de către specialiști, sunt fezabile și se pot realiza cu resurse materiale puține. E nevoie de implicare și curaj.

Din postura de lider al Alianței Împreună pentru Săcele și candidat al acesteia la demnitatea de Primar al Municipiului Săcele, aduc în atenția publică cele mai importante teme ale programului meu:

  1. Sănătatea

Redeschidem Spitalul Municipal „Nicolae Colceag”, așa cum a fost la data închiderii lui, cu același număr de secții, de paturi. În cazul în care acest lucru nu este posibil, din cauze ce nu țin de administrația publică săceleană, vom redeschide spitalul printr-un parteneriat public-privat. Vom căuta cea mai convenabilă ofertă pentru comunitatea noastră și vom condiționa folosirea clădirii în care municipalitatea a investit foarte mulți bani pentru susținerea unei secții a UPU sau alte avantaje destinate comunității pe care un investitor le-ar putea oferi. Insist pe ideea că această soluție este o variantă de „rezervă”, pe care o vom lua în discuție DOAR după ce se va dovedi că redeschiderea spitalului în forma inițială este imposibilă, așa cum actuala administrație a lăsat să se înțeleagă.

  1. Învățământ

Municipiul Săcele are o rată pozitivă a natalității, lucru bun și rar în ziua de astăzi. Dar creșterea numărului de copii a făcut ca școlile din Municipiul Săcele să aibă deficit de spațiu.

Liceul Teoretic George Moroianu se confruntă cu această problemă. Este o școală importantă, care își propune să facă performanță. În anii trecuți, conducerea liceului s-a preocupat de atragerea de fonduri europene atât pentru mansardarea clădirii principale, cât și pentru dotarea școlii cu material didactic, mobilier modern etc., tot ceea ce este necesar unui învățământ de bună calitate. Acel proiect care avea cofinanțare de 98% s-a pierdut din cauza refuzului actualei administrații de a aloca restul de 2% din bugetul local. Menționez cu regret că nu s-a pierdut doar oportunitatea, ci s-au pierdut și banii, sumele cheltuite cu studii de fezabilitate, proiecte de structură  și arhitectură etc.

Ne vom axa pe dezvoltarea și atragerea proiectelor de acest fel.

Școala nr. 5 din Gârcini este școala cu cel mai mare număr de elevi din România – peste 1450, care învață în 3 schimburi din același motiv – lipsa spațiilor. Dezvoltând această unitate de învățământ și sprijinind educația copiilor din cartierul Gârcini, vom insista și pe educarea părinților. Există fonduri europene care au scopul de a-i educa pe părinți, le vom accesa.

Școlile săcelene suferă de lipsa dotărilor în clase, a materialelor și a mijloacelor de învățământ absolut necesare elevilor și dascălilor. Școala nr.1 are nevoie de reabilitare termică și de toalete noi, Școala nr. 4 are nevoie teren de sport adecvat. Cum spuneam, pe lângă Școala nr. 5, au nevoie de ajutor și Liceul Teoretic „Zajzoni Rab Istvan”, Grupul Școlar Industrial „Victor Jinga”, Liceul Teoretic „George Moroianu”.

  1. Agricultura. Creșterea animalelor și cultivarea pământului

Profilul localității noastre este și unul rural. Mulți dintre locuitorii orașului cu statut de municipiu (!) sunt preocupați de agricultură, de creșterea animalelor sau de cultivarea pământului.

Administrația pe care o voi conduce va acorda sprijin acestora pe cel puțin două paliere importante: paza terenurilor cultivate, cel puțin 3 luni în fiecare an, pentru ca strădania și cheltuiala agricultorilor săceleni să fie în siguranță și reamenajarea drumurilor cu folosință agricolă, de acces a utilajelor agricole pentru efectuarea lucrărilor specifice.

  1. Transport public – R.A.G.C.P.S.

R.A.G.C.P.S. – Regia Autonomă de Gospodărie Comunală și Prestări Servicii, așa cum îi spune și numele, a fost înființată în folosul săcelenilor. De-a lungul timpului, a avut în obiectul de activitate strângerea gunoiului menajer de la populație și prestarea de servicii către populație, dar și realizarea lucrărilor de utilitate publică: administrarea rețelei de apă potabilă și canalizare a orașului, transportul în comun etc.

Azi, R.A.G.C.P.S. se mai ocupă doar de transportul public și, din când în când, mai prind câte o lucrare prin care să acopere salariile celor 18 muncitori.

De ce și-a restrâns atât de mult activitatea? Pentru că administrația și factorul politic au preferat să dea lucrările pe care le-ar fi putut face, altora! Au lăsat cu bună știință utilajele – buldoexcavator, greder, tractoare etc. – în paragină, tocmai pentru a apela la utilajele altora. Pe bani. Gurile rele spun că le-au dat spre folosință „altora”.

Voi transforma această Regie în societate comercială cu acționar Consiliul Local al Municipiului Săcele, iar activitatea ei va fi iarăși ce a fost și mai mult decât atât! Prestând acele servicii de care are nevoie orașul, la costuri normale, va deveni profitabilă în maxim 1 an! Fiind pe profit, vom putea accesa fonduri sau finanțări pentru parcul de autobuze ce trebuie întinerit pentru a micșora costurile pe kilometru și, totodată,  îmbunătățirea condițiilor de transport.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *